Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
[...] niej w większości np. mięśnie. Liczy się tylko spadek wagi ciała Nie. Możesz stracić 10 kg, w tym 8 kg mięśni i 2 kg tłuszczu. Czy to dobra droga? Po „redukcji” zostaniesz bez mięśni, a stracony tłuszcz szybko wróci na swoje miejsce. Dlaczego? Bo to mięśnie spalają tłuszcz, a ty je wyrzuciłeś na śmietnik np. stosując dietę 800 czy 1200 kcal [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] na drążku) Arnold rozpoczynał wyciskanie głową w górę z ciężarem 102 kg na 15 powtórzeń. No oczywiście, po 101 powtórzeniach wyciskania ze słusznymi ciężarami, Arnold bez trudu zaliczał kolejne 15 powtórzeń wyciskania, w o wiele trudniejszym wariancie (głową w górę). Ale to była dopiero rozgrzewka, bo rzekomo Schwarzenegger zaliczał [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele w nowym roku bez konieczności rezygnacji z przyjemności jedzenia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na śniadanie Pomysły na śniadanie o wartości energetycznej, która mieści [...]
Przysiady to jedno z najpopularniejszych ćwiczeń wielostawowych. Jest to bardzo dobre, ogólnorozwojowe ćwiczenie, a poprawne wykonywanie go może nieść ze sobą wiele zalet. Jednak tak jak każde inne ćwiczenie siłowe, powinno ono być wykonywane odpowiednią techniką. Przysiady to ulubione ćwiczenia pań, które chcą rozwinąć mięśnie pośladkowe. Jest [...]
[...] a które na rzeźbę? Odpowiednia podaż białka w diecie będzie odpowiadać za takie procesy, jak regeneracja, jej tempo, utrzymanie nienagannej kondycji naszych tkanek, które bezpośrednio powiązane są z pracującymi mięśniami, ale i nie tylko. Z punktu prozdrowotnego białko wpływa na optymalny poziom hormonów, zabezpiecza nasz organizm pod kątem [...]
[...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]
[...] karierze zakończył przygodę z kulturystyką w 1997 r.). Gdyby to kogoś nie przekonało, to w materiale filmowym z tamtych lat (prawdopodobnie z 1992 r.), Coleman (rzekomo bez dopingu) miał liczące: 53 cm ramiona, 137 cm klatkę piersiową 96 cm uda 74 cm obwód w pasie Znałem jednego człowieka, który miał naturalnie 45 cm obwodu ramienia, tylko [...]
[...] że utrzymujesz duży, dodatni bilans energetyczny. Dlatego nie chudniesz. Jeśli już musisz podjadać, to produkty niskokaloryczne, niektóre rodzaje warzyw czy owoców. Najbezpieczniej jest tego nie robić, czyli trzymać się ustalonego reżimu dietetycznego. Referencje: “Increased Resting Energy Expenditure after 40 Minutes of Aerobic But Not [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] przez wiele godzin, zapewniają dość wolny, ale długotrwały dopływ aminokwasów. Dlatego argument, iż zaraz po skończeniu treningu należy zacząć jeść, uważam za kompletnie bezsensowny. Pokarm, który spożyłeś w ciągu dnia, w magiczny sposób nie wyparował. Duże dawki węglowodanów (makaronu, kaszy, pieczywa, ziemniaków) potrafią zwiększyć stężenie [...]
[...] lub ryżem i warzywami, lub kurczakiem oraz sosem to wybór dla osób, które w szybki sposób chcą przygotować, ciepły i sycący posiłek. Można je długo przechowywać poza lodówką bez obawy o zepsucie. Dania z kurczakiem dostępne są w wersjach smakowych: toskańskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, indyjskiej, musztardowej, a także słodko-kwaśnej, [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do organizmu znacznych ilości aminokwasów EAA oraz BCAA, które wspomagają odchudzanie. Czy białko jest bezpieczne? Odżywki białkowe są to głównie produkty pochodzenia mlecznego. Oznacza to, że nie stanowią wytworu syntezy chemicznej, a więc dla naszego organizmu stanowią [...]
[...] 5: On/ona ma docięty brzuch, więc zacznę trenować mięśnie brzucha tak jak on/ona! W rzeczywistości możesz mieć imponujące mięśnie brzucha, w ogóle nie trenując go w sposób bezpośredni (tylko wykonując ćwiczenia złożone). Wygląd muskulatury tułowia zależy od ogólnego odtłuszczenia ustroju (zawartości tłuszczu całkowitego). Więc znów wracamy do [...]